Elektra badkamer aanleggen

elektra-470x264In dit onderdeel van kluswijzer  wordt de elektra in de badkamer behandeld. In de badkamer worden andere eisen gesteld met betrekking tot elektra, dan in andere ruimtes van uw woning. Dit heeft te maken met het feit dat water en elektra niet samen gaat. Hieronder wordt uitleg gegeven waar u op moet letten en welke materialen u dient te gebruiken in de badkamer.

Zone-indeling badkamer

De badkamer is verdeeld in verschillende zones van 0 t/m 3. Voor iedere zone gelden andere eisen die aan de elektra apparaten worden gesteld.

Zone 0 = Dit is de ruimte in het bad of douchebak
Zone 1 = Direct boven de douchebak of bad tot 2,25meter hoog.
Zone 2 = Met een straal van 60cm om het bad of douche.
Zone 3 = Op meer van 60cm afstand van bad, wastafel of douche.

Elektra-badkamer

IP-bescherming

Op de verpakking van lampen staat altijd aangegeven in welke zone de lamp is toegestaan. Hierdoor kunt u zelf zien, in welke zone u de lamp wel/niet kunt monteren. Wij hebben de verschillende zones met de daarbij behorende IP-bescherming codes , hieronder vermeld.

Zone 0 = minimaal IP67 12Volt
Zone 1 = minimaal IP65
Zone 2 = minimaal IP45
Zone 3 = minimaal IP21

Heeft u bijvoorbeeld een mooie lamp gevonden met een IP-bescherming van IP45 (zone 1), dan mag u deze ook monteren in zone 2 & 3. Maar dit mag niet omgekeerd.

Stopcontact

Het is altijd handig om een stopcontact   (wandcontactdoos) te hebben in de buurt van de wastafel. Apparaten als een scheermachine, elektrische tandenborstel of föhn worden hier vaak gebruikt. Het stopcontact moet wel minimaal 60cm van de waterbron (kraan)af zitten. Daarnaast dient het stopcontact te zijn voorzien van randaarde en moet de groepenkast zijn voorzien van een aardlekschakelaar. Heeft u geen aardlekschakelaar in de groepenkast, dan is het niet mogelijk om in de badkamer een stopcontact te plaatsen.

Aarding

Alle metalen delen zoals waterleidingen, cv-leiding, radiatoren, bad/douche (plaatstaal) moeten geaard zijn met een 4mm aardleiding. De aardleiding moet worden aangesloten op de aarding in de meterkast.

Inbouwspots badkamer

Inbouwspots in de badkamer geven de ruimte een luxe uitstraling. Als u de badkamer wilt verlichten  met inbouwspots, moet u met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste zult u een verlaagd plafond moeten maken, waar de inbouwspots worden geplaatst. De ruimte tussen het verlaagde en het originele plafond, dient een minimale afstand van 10cm hebben. Dat is noodzakelijk, omdat inbouwspots (gaan uit van halogeen verlichting) erg warm kunnen worden. De warmte die de inbouwspots afgeven, moet weg kunnen. Wanneer hier geen rekening mee wordt gehouden, is de kans op brand groot. Lees dus altijd de installatievoorschriften van de inbouwspots voordat u tot aankoop overgaat, e.e.a. kan ook nog per leverancier verschillen. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor inbouwspots die werken op 12volt, omdat dit veiligheid ten goede komt. Tot slot mag u nooit de inbouwspots met welk materiaal dan ook afdichten, in verband met brandgevaar.